Bezár

Hírarchívum

DSC06639

Állatkísérletek végzéséhez szükséges képzettség megszerzésének lehetőségei a 2024/2025 tanévben

Állatkísérletek végzéséhez szükséges képzettség megszerzésének lehetőségei a 2024/2025 tanévben

2024. szeptember 05.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetemen a 2024/2025 tanév I. félévében a törvényi előírásoknak megfelelő állatkísérletes képzettség megszerzésének lehetőségét különböző szintű kurzusok biztosítják az állatkísérletekben résztvevő munkatársak (állatgondozók, asszisztensek, diplomás kutatók), PhD hallgatók és graduális hallgatók számára.

Állatkísérletek végzéséhez szükséges képzettség megszerzésének lehetőségei a

2024/2025 tanévben a Szegedi Tudományegyetemen

(letölthető fájl >>>)

 

A Szegedi Tudományegyetemen a 2024/2025 tanév I. félévében a törvényi előírásoknak megfelelő állatkísérletes képzettség megszerzésének lehetőségét különböző szintű kurzusok biztosítják az állatkísérletekben résztvevő munkatársak (állatgondozók, asszisztensek, diplomás kutatók), Ph. D. hallgatók és graduális hallgatók számára.

A graduális, posztgraduális és egyetemi dolgozók számára meghirdetett kurzusokra történő jelentkezés határideje 2024. szeptember 20.

 

A képzések célja és törvényi háttere

A tudományos célokra felhasznált állatok törvényi védelmét a 2010/63/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv, az 1998. évi XXVIII. törvény 30. § (1) és a 40/2013. (II. 14.) kormányrendelet szabályozza. Ez utóbbi rendelet 35.§-a rendelkezik az állatkísérletek végzéséhez szükséges alapvető elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításának módjáról, az állatok gondozását, az állatkísérletek kivitelezését, valamint az állatkísérletes projektek tervezését/lebonyolítását végző személyek számára előírt akkreditált tanfolyamokról.

 

A rendelkezésre álló SZTE tanfolyamok

A fentiek teljesítéséhez a következő, különböző szintű akkreditált kurzusok várják a jelentkezőket:


 I. "Állatkísérletek elmélete és gyakorlata állatgondozók számára"

Az AA8.0/2021 referencia számú kurzus tananyagából összeállított tanfolyam állatgondozók képzésére. Az oktatási program 20 órás (10 óra elmélet+10 óra gyakorlat) az EU szakértői munkacsoport által kidolgozott képzési törzsanyag alapján. A résztvevők az oktatási terv alapján előadásokat és gyakorlatokat látogatnak a tanév I. szemeszterében, 6 héten keresztül. A kurzus kezdete: 2024. szeptember 25. Az elméleti és gyakorlati képzés időpontja, helyszíne: szerda-csütörtök 17.00-18.30; SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ, Sebészeti Műtéttani Intézet, (Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6. III. emelet).

Jelentkezni a Sebészeti Műtéttani Intézet honlapjáról letölthető regisztrációs lapon lehet 2024. szeptember 20-ig. A kitöltött jelentkezési lapokat az office.expsur@med.u-szeged.hu e-mail címre kérjük elküldeni. A kurzus térítésköteles (kivéve graduális hallgatók, részletek a honlapon).

 

II. „Állatkísérletek elmélete és gyakorlata - A szint” – graduális hallgatók és egyetemi munkatársak számára

Az AA8.0/2021 referencia számú kurzus tananyaga 40 órás (20 óra elmélet + 20 óra gyakorlat), amely a tanév I. szemeszterében, 10 héten keresztül, heti 2 óra elmélet és 2 óra gyakorlat megtartásával kerül lebonyolításra. Az elméleti és gyakorlati képzés időpontja, helyszíne: szerda-csütörtök 17.00-18.30; SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ, Sebészeti Műtéttani Intézet, (Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6. III. emelet).

A kurzus kezdete: 2024. szeptember 25.

 

A kurzus résztvevői:

(1) Állatkísérletes TDK munkát végző egyetemi hallgatók. Jelentkezésük a Neptun rendszeren keresztül történik, a sikeres teljesítés 3 kredit pontot ér. Graduális hallgatók számára a kurzus ingyenes.

Jelentkezni lehet a Sebészeti Műtéttani Intézet honlapjáról letölthető regisztrációs lapon

(2) Állatkísérletes munkát végző, érettségivel rendelkező egyetemi/SZBK munkatársak, laboratóriumi asszisztensek, technikusok. Jelentkezni lehet a Sebészeti Műtéttani Intézet honlapjáról letölthető regisztrációs lapon lehet 2024. szeptember 20-ig. A kitöltött jelentkezési lapokat az office.expsur@med.u-szeged.hu e-mail címre kérjük visszaküldeni. Egyetemi és SZBK munkatársak számára a kurzus térítésköteles (részletek a honlapon).

 

  • III. "Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A szint – Ph.D hallgatók számára"

Az AB10.0/2021 referencia számú képzés tananyagából összeállított 48 órás tanfolyam (28 óra elmélet és 20 óra gyakorlat) Ph.D hallgatók képzésére (emelt szintű „A” kurzus). Az ÁOK Doktori Tanács 2018. február 12-i határozata alapján, a kurzus szabadon választható elem az SZTE ÁOK Doktori Iskolák központi képzésében (9 kredit). A tanfolyam a tanév I. szemeszterében, 14 héten keresztül, heti 2 óra elmélet és 2 óra gyakorlat megtartásával kerül lebonyolításra. Az elméleti és gyakorlati képzés időpontja, helyszíne: szerda-csütörtök 17.00-18.30; SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ, Sebészeti Műtéttani Intézet, (Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6. III. emelet).

A kurzus kezdete: 2024. szeptember 25. Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 20.

 

A kurzus résztvevői:

Laboratóriumi állatok felhasználásra épülő kísérletek végzésével foglalkozó Ph.D hallgatók az SZTE valamennyi karáról. Jelentkezés a Neptun rendszeren keresztül és a Sebészeti Műtéttani Intézet honlapjáról letölthető regisztrációs lapon lehet. A kitöltött jelentkezési lapokat a következő e-mail címre kérjük küldeni: office.expsur@med.u-szeged.hu. A résztvevők számára a kurzus térítésköteles (részletek a honlapon).

 

IV. "Állatkísérletek elmélete és gyakorlata – A+B szint"

Az AB10.0/2021 referencia számú képzés időtartama 80 óra (40 óra elmélet, 40 óra szeminárium és gyakorlat), amelynek az első fele a tanév I. szemeszterében, 10 héten keresztül, heti 2 óra elmélet és 2 óra gyakorlat megtartásával kerül lebonyolításra az „A” szintű képzéssel megegyező tematika szerint. A tanfolyam 2024. szeptember 25-én kezdődik.  Az elméleti és gyakorlati képzés időpontja, helyszíne: szerda-csütörtök 17.00-18.30; SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ, Sebészeti Műtéttani Intézet, (Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6. III. emelet). A csak „B” szintű képzés 40 óráját 5 munkanapot igénylő tömbösített formában, 2024. december 9-13 között bonyolítjuk le (naponta 8.00-17.00 óra között).

Aki már rendelkezik „A” szintű képzettséggel, de projekt vezetői feladatok ellátásra készül és szüksége van a „B” szintű képzettségre, annak csak a decemberi tömbösített 40 órás „B” képzésre kell jelentkeznie.

 

A kurzus résztvevői:

Laboratóriumi kísérleti állatok felhasználásra épülő kísérletek és kísérleti projektek tervezésével, végzésével és vezetésével foglalkozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársak, kutatók, kutatás-vezetők az SZTE valamennyi karáról, az SZBK-ból és külső intézményekből. Jelentkezni a Sebészeti Műtéttani Intézet honlapjáról letölthető regisztrációs lapon 2024. szeptember 20-ig lehet. A kitöltött jelentkezési lapokat az office.expsur@med.u-szeged.hu e-mail címre kérjük visszaküldeni. Egyetemi és SZBK munkatársak számára a kurzus térítésköteles (részletek a honlapon).


 

V. "Animal experiments theory and practice - A and B levels”

A 035/14F EU Functions A&B referencia számú akkreditált képzést tömbösített formában angol nyelven tartjuk meg. Időtartama 40 óra („A” level; 20 óra elmélet, 20 óra szeminárium és gyakorlat; 5 munkanap), vagy 80 óra („A+B” level; 40 óra elmélet, 40 óra szeminárium és gyakorlat; 10 munkanap) meghatározott képzési terv szerint.

 

A következő tanfolyam időpontja: 2025. január 13-24. Jelentkezni a Sebészeti Műtéttani Intézet honlapjáról letölthető regisztrációs lapon lehet 2024. december 15-ig. A kitöltött jelentkezési lapokat az office.expsur@med.u-szeged.hu e-mail címre kérjük visszaküldeni.

 

A kurzus résztvevői:

Laboratóriumi kísérleti állatok felhasználásra épülő kísérletek és kísérleti projektek tervezésével, végzésével és vezetésével foglalkozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársak az SZTE valamennyi karáról, illetve hazai és külföldi intézményekből. A résztvevők számára a kurzus térítésköteles (részletek a honlapon).

 

A képzéseket szervező intézet és a kurzusok felelős vezetői

SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézet (6720 Szeged Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6. SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ III. emelet). Felelős vezető: Prof. Dr. Boros Mihály tanszékvezető egyetemi tanár, felelős vezető oktató: Dr. habil. Kaszaki József egyetemi docens (kaszaki.jozsef@med.u-szeged.hu).

 

A kurzusok létszáma: az indításhoz minimálisan szükséges létszám 8 fő, maximális létszám 30 fő.

 

A kurzusok teljesítésének feltételei és a végzettséget igazoló tanúsítvány kiadása:

Jelenléti ív aláírásával igazolt részvétel az oktatott óraszám 90 százalékán, sikeres elméleti és gyakorlati vizsgateljesítés, a tanfolyam részvételi és vizsgadíjának befizetése. A feltételek teljesítését az SZTE hivatalos magyar és angol nyelvű tanúsítvány kiadásával ismeri el.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek